Sebészeti Tanszék

A Sebészeti Klinika Gasztroenterológiai-Onkológiai profilja a gyomor-bél traktus betegségeinek ellátásával, azon belül is elsősorban a daganatok gyógyításával foglalkozik. Ebbe az ellátási körbe tartozik a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, a hasnyálmirigy és a máj primer, vagy áttéti dagantainak eltávolítása.

A tevékenységi körünk hosszú évtizedek tapasztalatára épül, de igyekszünk a legmodernebb eredmények adta lehetőségeket is kihasználni a betegeink érdekében. Számos műtétet laparoszkópos úton is végzünk, mely kisebb megterheléssel jár a beteg számára. Az Egyetem társ klinikái által nyújtott együttműködés a diagnosztika, endoszkópia, radiológiai intervenciók, az intenzív ellátás során tovább növelik a hozzánk forduló betegek gyógyulási esélyeit.

Nagy örömünkre szolgál és erőt a további fejlődéshez, hogy munkásságunk a szakma képviselői és a betegek által egyaránt elismert. Elsősorban a régiónkban lakó betegeket gyógyításával foglalkozunk, de a magasabb ellátási szintnek megfelelően, komplex beavatkozást igénylő állapot esetén az egész országból, ill. külföldről is várunk betegeket.

A DE KK Sebészeti Klinika, mint endokrin centrum, a kelet-magyarországi pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy betegek műtéti ellátásában vesz  részt.  
A pajzsmirigy, és mellékpajzsmirigy benignus és malignus elváltozásainak teljes spektrumát el tudjuk látni. A műtéti megoldások a nemzetközi irányelvekhez alkalmazkodva napjainkban  a lobectomia, total/near-total thyreoidectomia. A műtétek során korszerű ultrahangos vágó koaguláló disszektort használunk szinte minden műtétnél. A preparatív technika alkalmazásával a hangszalag ideg megkimélése kiemelt fontosságú, sérülésének előfordulása kifejezetten alacsony. Centrumként az átlagnál magasabb arányban műtünk recidív strumákat, valamint végzünk komplettáló műtéteket.
Az intézeten belül működő mellkassebészettel fennálló együttműködésnek köszönhetően nagy retrosternalis strumakat is sikeresen operálunk, valamint amennyiben tumoros folyamat miatt a radikalitás érdekében szükséges, a garat, nyelőcső és légcső ellátásában is részt vesznek.

A radio-guided (izotópvezérelt) sebészet alkalmazására is lehetőség van a nuklearis medicinaval együttműködve, melyet a mellékpajzsmirigy túlműködés, valamint recidív pajzsmirigy tumoros betegek ellátása során végzünk.

A sikeres mellékpajzsmirigy műtétek magas arányát segíti továbbá az intraoperatív parathormon meghatározás. Válogatott esetekben ún. minimal 2-3 cm-es metszésből végezzük a mellékpajzsmirigy eltávolítását.  
A differenciált pajzsmirigy tumoros betegek műtét utáni 131I kezelését a Belgyógyászati Intézet végzi, mellyel szintén kiváló az együttműködés.  

A DE KK Sebészeti Klinika – regionális onkológiai centrumként – részt vesz az észak-kelet magyarországi régió emlő daganatos betegeinek ellátásában is. A nemzetközi trendeknek megfelelően az indikációt szélesítve az axillaris staging napjainkban már a betegek nagy részénél csak az őrszem nyirokcsomó eltávolítását jelenti, melyhez a legeredményesebb lokalizációt biztosító kettős jelöléses (izotóp+kék festék) technikát alkalmazzuk. 2015-ben az emlődaganat miatt végzett műtéteink mindössze 24,9%-ánál végeztünk primeren axilláris blokk-disszekciót. Ezekben az esetekben ultrahangos disszektor alkalmazásával csökkentjük az ápolási napok számát. Meghatározott kritériumok szerint válogatott betegeknél pozitív őrszem nyirokcsomó esetén sem terjesztjük ki a műtétet.

A nem tapintható daganatok lokalizációjában a dróthorgos jelölés mellett bevezettük és alkalmazzuk az izotópos technikát (radioguided occult lesion localisation-ROLL).

Rutinná vált Klinikánkon a tumor ágy klipekkel történő lokalizációja, mely megkönnyíti az adjuváns részleges emlőbesugárzás illetve kiegészítő irradiáció tervezését, kivitelezését.

Az onkoplasztika nemzetközi és hazai térnyerését követve Intézetünk minden betegnek hozzáférést biztosít a csonkoló műtéteket követő rekonstrukciós lehetőségekhez.

A Sebészeti Klinika céljai:

  • Kooperáció, koncentráció és standardizálás az onko-sebészeti endokrin és emlőbetegek ellátásában;
  • Munkafolyamatok optimalizálása a teljes kezelési láncban a diagnosztikától és terápiától az utógondozásig az interdiszciplináris együttműködés egyidejű javításával;
  • A kezelés biztonságának növelése;
  • Az Európai Sebészeti Kollégium (EBSQ) Endokrinsebészeti Szekciójának, valamint az EUSOMA útmutatásának betartása;
  • Részvétel klinikai tanulmányokban, tudományos projektekben;
  • Magas szintű speciális medikusoktatás, sebészképzés, továbbképzés biztosítása.

Közreműködő szakmák: endokrinológia, onkológia, radiológia, nukleáris medicina, sugárterápia, pathológia, ÁNTSZ (szűrés), plasztikai- és rekonstrukciós sebészet.

Frissítés dátuma: 2021.10.13.