Mellkassebészeti Osztály

A mellkassebészet az Auguszta Központ régi, tradicionális disciplinája, hiszen tbc miatt tüdőműtétek az épületben már 1921-ben történtek. Sebészeti ellátás klinikai keretek között 1948 óta folyik, jelenleg ez a budapesti központ után a legnagyobb műtéti számmal rendelkező osztály (ez évi 600-700 altatásban végzett, mellkasmegnyitással járó műtétet jelent). Az észak-alföldi régió teljes mellkassebészeti ellátását végzi a legmagasabb, III. szintű minősítéssel. Az osztály ezen régióban az általános mellkassebészeti tevékenységen kívül hagyományosan foglalkozik a nyelőcső jó- és rosszindulatú betegségeinek sebészi kezelésével is. Az induláskor a műtétek nagy része tbc. miatt történt, de a kórkép visszaszorulásával és a tüdőrák járványszerű terjedésével manapság a műtétek több mint 60%-a e daganat miatt történik. A mellkassebészeti profil részét képezik még a jóindulatú tüdődaganatok, más szervek áttétei, a gátorüregi daganatok és gennyedések, a mellkasi golyvák, a csecsemőmirigy jó- és rosszindulatú betegségei, a légcső- és rekeszizom elváltozásai, a mellkasi deformitások, a nyaki borda, a kóros tenyéri izzadás, a légmell és a mellüregi folyadék/gennygyülemek, mellkasi sérülések és szövődményeik ellátása is. Emellett számos mellüregi diagnosztikus beavatkozást is végzünk a társszakmák kérésére. A minimálisan invazív technika térhódítása nyomán az osztály műtéteinek több mint 70%-át ilyen, néhány cm-es nyílásokon keresztül végezzük manapság. Hazánkban az első sikeres video technikával végzett lebenycsonkolás osztályunkon történt 2009-ben.

A mellkassebészeti osztály jelenleg 16 ággyal rendelkezik (2, 4 ágyas kórtermek légkondicionálással, internettel, tv-vel). Az operáción átesett betegek részére szükség szerint korszerű, minden igényt kielégítő intenzív osztályos háttér biztosított. Standard módon egy speciális műtőasztalon történnek a mellkassebészeti beavatkozások, melyhez modern altatóorvosi technika áll rendelkezésre, ami nagyban hozzájárul a mellkassebészeti műtétek biztonságos végzéséhez.
A kezelések során a műtét előtt és után is szervezett légzésrehabilitációban részesülnek a betegek, melyet szakképzett gyógytornászok és szakápolók végeznek. Ez, valamint a video technikával végzett beavatkozások magas aránya biztosítja a betegek rövid ápolási idejét és az aktív életbe való mielőbbi visszatérését a mellkasi műtétek után.
A járóbeteg-ellátást egy szakrendelőben végezzük, ahol munkanapokon 900-1400 között tudjuk előjegyzés alapján fogadni a betegeket.
A térítéses betegellátás keretében szintén itt tudjuk fogadni a magyar biztosítással nem rendelkező pácienseket, valamint úgynevezett második szakorvosi vélemény kiadására is van lehetőség a területileg nem hozzánk tartozó biztosítottak számára.
A fekvő- és járóbeteg-ellátást három mellkassebész szakorvos, valamint két szakvizsga előtt álló mellkassebész rezidens végzi. Emellett további két, nyugdíj mellett dolgozó mellkassebész kollegánk segíti a szakrendelések folyamatos működését.

Az osztály 2012-ben – Kelet-Európában elsőként – a minőségi mutatói alapján kiérdemelte az Európai Mellkassebész Társaság (ESTS) minősítését, melyet sikeresen megújítottunk 2016-ban. Az európai minősítés további megerősítésére 2020-ban kerülhet sor.

A mellkassebészeti betegellátás lényeges részét képezik a jól szervezett, rendszeres onko-pulmonológiai konzíliumok (nyíregyházi Jósa András Kórház, DE KK Tüdőgyógyászati Klinika). Emellett a telemedicina segítségével a régióhoz tartozó társszakmák mellkassebészeti konzíliumának rendszerét is kialakítottuk, mellyel a fölösleges betegutak elkerülhetővé váltak.
Az itt dolgozó mellkassebészek általános sebészeti jártassága, a klinikán elérhető teljes általános sebészeti háttér, valamint a szívsebészet, érsebészet, idegsebészet, a teljes diagnosztikus és egyéb terápiás társszakmák klinikai jelenléte miatt a határterületi műtétek végzésére, valamint a komplex kezelésekre is ideális lehetőségünk nyílik.
A klinikai követelményrendszerhez illeszkedve az osztályon kiemelkedő tudományos, oktatási és továbbképzési tevékenység folyik, melyhez igen jó hátteret biztosítanak az egyetem elméleti intézetei és klinikái, valamint a nemzetközi szakmai továbbképzéseken és kongresszusokon való rendszeres részvétel lehetősége.

Az osztály munkáját nagyban segíti egy civil alapítvány:

A Debreceni Mellkassebészetért Alapítvány
Adószám: 18996809-1-09
Számlaszám: 10700141-47568806-51100005

Az osztály munkatársai

Dr. Takács István
sebész, mellkassebész
egyetemi docens, osztályvezető

Dr. Enyedi Attila
sebész, mellkassebész
egyetemi tanársegéd

Dr. Váradi Csongor
sebész, mellkassebész
klinikai szakorvos

Dr. Kóder Gergely
sebész, mellkassebész szakorvosjelölt

Dr. Mudriczki Gábor
mellkassebész szakorvosjelölt

Dr. Sz. Kiss Sándor
ny. klinikai főorvos

Dr. Kollár Sándor
ny. klinikai főorvos

Mellkassebészeti szakrendelés ideje: hétfőtől péntekig 900-1400
Elérhetősége:    52/411-717 vagy 52/411-600/57101 mellék
Iroda (munkanapokon 800-1600): 52/255-787
Előjegyzés kérhető:
    telefonon: 52/411-600, 52/411-717/55412 mellék, 52/255-044
    e-mailen:

 

Frissítés dátuma: 2019.11.27.