Transzplantációs Tanszék

A veseátültetés Magyarországon 1973 óta zajlik programszerűen, és az eltelt évtizedek alatt a szakmai protokollok szükségszerűen kialakultak. A Debreceni Egyetemen Dr. Asztalos László 1991. június 27-én végezte el az első veseátültetést, és 2013-ig, nyugdíjazásáig volt a Vesetranszplantációs Osztály vezetője. A Debreceni Egyetem a 2013-as évben tűzte ki célul, hogy magasabb szakmai elvárásokat támaszt a szervátültetés felé azzal, hogy a korábbi veseátültetési osztály megnevezés mellett, egyetemi oktatási, és kutatási feladattal felruházott tanszék formájában működteti tovább ezt a tevékenységet.  

2013 óta Dr. Nemes Balázs egyetemi docens az oktatási feladatokat is ellátó tanszék vezetője. 2013 júliusában hazánk teljes jogú tagként csatlakozott az Eurotransplanthoz. Azóta a szervátültetési program az egyik olyan egészségügyi tevékenység, amely csaknem teljes nemzetközi minőségellenőrzés mellett zajlik Magyarországon. Az Eurotransplant nyolc európai ország szakmai szövetsége, amelynek összesített lakosságszáma eléri a 135 milliót, a keretén belül működő szervátültető centrumok száma pedig meghaladja a 70-et. A központi várólistán legalább 9.000 veseelégtelen személyt tartanak nyilván, akik kadáver veseátültetésre várnak.  Évente több mint 7000 vesedonor kerül jelentésre az ET közösségen belül.  Hazánk ennek a közösségnek az új tagjaként, a megnövekedett lehetőségek mellett azzal is szembesült, hogy megváltozott a szervek elosztásának rendje, és az ET szakmai közösségén belül teljesen elfogadott gyakorlat, hogy a hazánkban korábban marginálisnak tekintett vesedonorokból származó szervek is beültetésre kerülnek, jó eredménnyel.

Debrecenben négy sebészkolléga foglalkozik veseátültetéssel, de közvetve, asszisztensként, csaknem minden sebész résztvesz a tevékenységben. Az tanszék/osztály 23 kórházi ágyon látja el a veseátültetett betegeket. A kórtermek közül 3 egyágyas, 1 kétágyas, a többi négyágyas, valamennyi saját fürdőszobával. Négy kórteremhez művese készülék is tartozik. A betegeknek közös étkezőhelyiség, és saját hűtő biztosított. Nővéreink szakképzettek, nefrológiai és művese ellátásban is jártasak. Az ellátás során dietetikus, gyógytornász, és szakpszichológus segítségét is igénybe vesszük. A veseátültetés után átlagos kórházi tartózkodás 16 nap. Évente kb. 45-60 veseátültetést végzünk, a program megkezdése óta már több, mint 1000-et. Az aktuális országos aktivitásról itt tájékozódhat, az éves rendszerezett jelentéseket itt találja.

Az Vesetranszplantációs Ambulancián a veseátültetésre váró, kivizsgálás alatt levő, és a veseátültetésen már átesett betegek gondozását két transzplantációs nefrológus, Dr. P. Szabó Réka, és részmunkaidőben Asztalos László végzi. Jelenleg több, mint 440 beteg járóbeteg gondozását látják el. A betegeket időpont egyeztetéssel hívjuk be, hogy a várakozást minimalizáljuk. Minden veseátültetett betegnél vérvétel történik, és aznap értékeljük is a friss laborértékeket. Szükség esetén a kért röntgen, ultrahang, CT vizsgálatokat, vagy konzíliumokat is helyben megszervezzük, így betegeink teljes körű ellátást kapnak egy munkanap alatt.

A Tanszék munkatársai heti megbeszélés keretében konzultálják a járóbeteg rendelésen problémásnak ítélt eseteket. A Regionális Vesetranszplantációs Várólista Bizottság szintén hetente tartja ülését, ahol a kivizsgálásra érkező betegek adatait beszéljük meg, illetve ekkor történnek a sikeres kivizsgálást követően a várólistára helyezések is. A várólistáról bővebben itt tájékozódhat.

Az élődonoros veseátültetés programszerűen zajlik Debrecenben. 2013 óta évente 5-6 ilyen műtétet végzünk, az esetszám növekszik. Rendszeresen tartunk a betegek számára is alkalmakat, ahol tájékozódhatnak. A veseátültetett betegek Debrecen megalkották a Sorstárs közösséget. Jelentkezés:

  • Baráthné Szalánczi Tímea
  • Tel.: +36 70 431 9002
  • E-mail: 

Megalakult a Vitéz Váry Sándor Betegegyesület is, mely a szervátültetettek sportolási lehetőségeivel, közösségi aktivitással foglalkozik. Jelentkezés:

  • Sajó Sándor
  • Tel.: +36 30 967 1242
  • E-mail: 

A Tanszék aktív oktatási tevékenységet végez. A 2015/2016-os  tanévben a korábbi hagyományokat bővítve, a szervátültetés mellett, a szövetátültetést végző kollégákkal összefogva, elkezdtük a Debreceni Egyetemen, az országban elsőként, a „Szerv-, és szövetátültetési alapjai” oktatását a medikus alapképzésben, kötelezően választható kurzusként. A 2016/2017 tanévtől a kurzust már angol nyelven tartjuk magyar és angol nyelven tanuló hallgatóknak is. A kurzus tematikája itt tölthető le. A kurzuson elhangzott előadások itt tekinthetőek meg.

Debrecenből indult az a mozgalom, mely célul tűzte ki, hogy a szervátültetés témája a laikus közönség körében is jobban megismertté váljon. Az információ átadását a középiskolákban láttuk a leghatékonyabbnak. A középiskolai ismeretterjesztést a Tanszék által kiképzett orvostanhallgatók végzik. Így kezdődött el a Gerundium kortársoktatási program.

A Tanszéken minden évben 3-4 TDK hallgató is dolgozik. TDK munkára való jelentkezés:

A Tanszék dolgozói minden évben  résztvesznek a Magyar Transzplantációs Társaság éves nemzeti kongresszusán, minden évben előadóként is. A publikációs tevékenységéből itt tekinthet meg válogatást.  Munkánkat, és az információáramlást segíti, hogy a Tanszék vezetője tagja a MTT vezetőségének, és az Eurotransplant Etikai Bizottságának magyar delegáltja.

A Kelet-Magyarországi Transzplantáció fejlődésének elősegítésére alapítványt hoztunk létre, melyről bővebben itt tájékozódhat. Az alapítvány a veseátültetés iránt érdeklődők számára ismeretterjesztő kisfilmeket is készít. Ezek létrehozásban a Debreceni Hittudományi Egyetem, és a Debrecen Egyetem Médiaközpontjának munkatársai is segítségünkre voltak.

Frissítés dátuma: 2021.10.13.