Hírek

07 máj
Alkotással a gyógyulásért
Különleges tárlat nyílt a Debreceni Egyetemen. A kiállított tárgyakat, a hímzett táskákat, kerámiákat, vesszőkosarakat ugyanis a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nappali Rehabilitációs Osztályán gyógyulók készítették. A szervezők a kiállítással a pszichiátriai betegekkel szembeni megbélyegzést szeretnék csökkenteni.
07 máj
Kitaibelia – rangos társaságban a Debreceni Egyetem folyóirata
Ismét rangsorolták a tudományos folyóiratokat, köztük a Scopus adatbázis idézettségi adatai alapján a DE Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékén készülő botanikai-természetvédelmi folyóiratot, a Kitaibeliát. A Scimago Journal Rankings legfrissebb adatai szerint a folyóirat bekerült a 2. kvartilisbe.
07 máj
Tudományos diákköri konferencia a BTK-n
A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) 14 intézetének, tanszékének 117 hallgatója bizonyította tudását a kar tudományos diákköri megmérettetésén. A rendezvény célja a tehetséggondozás mellett, hogy a hallgatók folyamatos visszajelzést, támogatást kapva készülhessenek a 2025-ös Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK).
06 máj
Állati jó Science Café
Miért ünnepeljük a kutyák születésnapját? – Az ember-állat kapcsolat antrozoológiai kutatása címmel Lovas Kiss Antal, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék docense tart évadzáró előadást a Tudományos Igazgatóság ismeretterjesztő sorozatában.
06 máj
Új vezetői megbízást adtak át a Klinikai Központban
Május elsejétől Várkonyi István, az Infektológiai Klinika igazgatója látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Központi Sterilizáló vezetői feladatait. Várkonyi István kinevezését pénteken vette át Szabó Zoltán professzortól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökétől.
06 máj
Diplomata a kulturális és gasztronómiai forgatagban
A fülöp-szigeteki hallgatók meghívására a délkelet-ázsiai szigetállam budapesti nagykövete is ellátogatott a Debreceni Egyetem nemzetközi gasztronómiai fesztiváljára, az International Food Day-re. Frank R. Cimafrancát és küldöttségét Szilvássy Zoltán rektor is fogadta.
05 máj
Ízek és kultúrák találkozása a Debreceni Egyetemen
Több mint százféle ételkülönlegességgel várta 29 nemzet 30 csapata a nemzetközi ízek szerelmeseit a Debreceni Egyetem gasztronómiai fesztiválján, az International Food Day-en, amely ebben az évben minden eddiginél nagyobb, izgalmasabb és ízletesebb volt.
03 máj
Endoszkópos képzés a felújított laborban
A nőgyógyászati endoszkópos beavatkozásokhoz szükséges szaktudásukat fejleszthetik a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetében csütörtökön kezdődött nemzetközi képzési program (GESEA) résztvevői. Az országban egyedülálló kurzuson a szakorvosok és a szakorvos-jelöltek a gyakorlatokat abban a szárazlaborban végzik, amelyet az Általános Orvostudományi Kar támogatásával nemrégiben mintegy negyvenmillió forintból újítottak fel.
02 máj
Food Day – Ízek és kultúrák egy helyen
Előételnek kínai jiaozi, főételnek a Srí-lankai konyhából egy pol roti lunu mirisszel vagy egy tunéziai fogás, a phat kaphrao, desszertnek pedig bibingka a Fülöp-szigetekről. Egyebek mellett ezeket az ételeket is megkóstolhatják az érdeklődők az idei Food Day-en. Május 3-án, pénteken a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, a Hall előtti téren harminc csapat csaknem száz fogása közül válogathatnak az idén immár 17. alkalommal megrendezett gasztronómiai eseményen.
30 ápr
Megújult ösztöndíjprogram a legjobbaknak
Új, Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) néven folytatódik az eddigi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP). Fontos változás, hogy a pályázatot az egyetem hirdeti meg és az ösztöndíjak odaítéléséről is intézményi szinten születik döntés.

Oldalak